Műszaki adatok
Segíthetünk?
Tűzveszélyességi osztály:
B-s2,d0
Hővezetési tényező:
λd = 0,039 W/mK
Diffúziós együttható:
μ = 1-2
Befúvási sűrűség:
35-65 kg/m3
Főoldal Technológia Tudástár Rólunk GY.I.K. Kapcsolat
Műszaki adatok
Segíthetünk?
Tűzveszélyességi osztály:
B-s2,d0
Hővezetési tényező:
λd = 0,039 W/mK
Diffúziós együttható:
μ = 1-2
Befúvási sűrűség:
35-65 kg/m3
A cellulóz hőszigetelés tűzállósága

Novaxell - A cellulóz hőszigetelés tűzállósága

Munkánk során sokszor találkozunk a kérdéssel: Ha papírból van a hőszigetelés akkor tűzveszélyes?

NEM, ÉPP ELLENKEZŐLEG!

A cellulóz az egyik legjobb tűzterjedést gátló hőszigetelő anyag. Ennek több oka is van. Először is magát az anyagot tekintve a cellulóz rostokhoz hozzáadott természetes égésgátló adalékok önkioltó hatással bírnak, azaz a cellulóz megperzselődik, de az égést nem táplálja. Másrészt pedig a fújt technológiának köszönhetően nem alakulnak ki pontatlansági hézagok, amikben a légáramlás a tűzhatás fokozódását okozhatná.

Cikkünkben bemutatjuk a cellulóz tűzeseti viselkedését, illetve az általános tudnivalókat az építőanyagok tűzvédelmi osztályairól.

Tűzvédelmi osztályok

Az építési termékeket tűzvédelmi osztályokba soroljuk. Ezeknek a forgalmazásához kibocsátott hatósági engedélyek tartalmazzák a termék tűzvédelmi besorolását. A MSZ EN 13501-1 harmonizált európai szabvány 7 tűzvédelmi főosztályt különböztet meg az általános építőanyagok tekintetében (a padlóburkolatokat és csőszigeteléseket kivéve, mert ezek külön vizsgálatokat igényelnek).

SBI vizsgálat
FőosztályJellemzői / Hogyan idézi elő a tűz terjedésétMeggyulladás /
Viselkedés egyetlen égő tárgy (SBI) vizsgálat során
Példa
A1Nem éghetőNem / Nem éghetőkő, tégla, fémek, ásványi szálas szigetelő anyagok
A2Nem éghetőNem / Nem éghetőkőzetgyapot töltetű szendvicspanelek, gipszkartonok
BNagyon korlátozottan járulnak hozzá a tűzhözNemcementkötésű faforgácslap, égéskésleltetővel kezelt fapanelek
CKorlátozottan járulnak hozzá a tűzhözIgen /
Meggyulladás 10 perc elteltével
szendvicspanel poliuretán (PUR) habbal
DKözepesen járulnak hozzá a tűzhözIgen /
Meggyulladás 2 perc után, de 10 perc eltelte előtt
fából készült termékek
EJelentősen hozzájárulnak a tűzhözIgen /
Meggyulladás 2 perc eltelte előtt
égéskészleltetővel:
expandált polisztirol (EPS),
poliuretán (PUR)
FErősen gyúlékonyIgen /
Rosszabb, mint E osztály vagy nincs besorolva
égéskészleltető nélkül:
expandált polisztirol (EPS),
poliuretán (PUR)
Besorolás az MSZ EN 13501-1 szerint főosztályok

A főosztályok mellett két alosztály is jellemzi a különböző termékeket

AlosztályokJelölésViselkedés
Füstkibocsátás szintje az égés során s1Kibocsátás sebessége/füst mennyisége nincs vagy alacsony
s2Kibocsátás sebessége/füst mennyisége közepes intenzitású
s3Kibocsátás sebessége/füst mennyisége nagy intenzitású
Lángoló cseppek és/vagy részecskék keletkezése az égés során d0Nincs csepegés
d1Lassúcsepegés
d2Erős csepegés
Besorolás az MSZ EN 13501-1 szerint

A cellulóz hőszigetelés tűzvédelmi besorolása B-s1, d0. Ez tehát tudományosan azt jelenti, hogy az égéshez nagyon korlátozottan járul hozzá kis füstmennyiség mellett és nincsenek leváló égő részecskék. A cellulóz tűzeseti viselkedését egyszerűen megfogalmazva: a láng hatására keletkezik az anyag felszínén egy nagyon vékony megperzselődött, elszenesedett réteg, de az alatt a cellulóz érintetlen marad és nem táplálja a tüzet. Ezt a következő videó jól szemlélteti:

A tűzvédelmi osztályokon túl

Nézzük a következő összehasonlító vizsgálatot

A szabvány szerinti besorolás megteremti a lehetőségét annak, hogy a különböző anyagokat bizonyos szempontból korrekten, mérnöki pontossággal összehasonlíthassuk. Azonban, ahogyan az előző videón is láthattuk a besorolás nem árul el mindent az anyagok tűzeseti viselkedéséről. Éppen ezért, főleg épületszerkezetek tervezése esetében a tűzvédelmi osztályokon kívül fontos figyelembe vennünk a különböző anyagok egyéb jellemzőit is.

Vegyünk egy egyszerű példát:

Az acél tűzvédelmi osztálya A1, míg a fenyőé D–s2, d0. Természetesen a fa ég, az acél nem. Ennek ellenére egy fa szerkezetű épületből tűzeset során sokszorosan több időnk van kimenekülni, mint egy acél vázas épületből. Ennek az az oka, hogy hő hatására az acél teljes keresztmetszete átmelegszik és pillanatok alatt drasztikus szilárdságcsökkenést szenved, így nagyon hamar elveszíti állékonyságát. Ezzel ellentétben a fa keresztmetszetének még el nem szenesedett része a szilárdságát megőrzi, így állékonyságát is, amíg a keresztmetszet beégése el nem éri a kritikus pontot.

Természetesen az acél megfelelő védelmével növelni lehet a szerkezet tűzállóságát. A példa mégis jól szemlélteti, hogy a tűzeseti viselkedés során nem minden az éghetőség.

Visszatérve a hőszigetelő anyagokra:

A fenti videón az látható, hogy összehasonlítva a polisztirol, az üveggyapot, az ásványgyapot és a cellulóz hőszigetelések átégését ugyan ebben az időbeli sorrendben követik egymást a tönkremenetelek. A cellulóz tovább áll ellen a tűzhatásnak, mint az üveggyapot vagy az ásványgyapot. Pedig az üveggyapot tűzvédelmi besorolása A1, viszont a cellulózé csak B-s1, d0, azaz éghető.

Ennek az az oka, hogy a nem éghető üveggyapot üvegszálai meglágyulnak a hőhatás következtében, így igazából maga a hőszigetelő réteg igen hamar megszűnik létezni. Az ásványgyapot sokkal tovább bírja, azonban egy lazább szerkezetű termék esetén szintén kilágyulnak, megolvadnak a vékony ásványi szálak és bekövetkezik az átégés. A cellulóz esetében, bár a külső kéreg megperzselődik, az hőszigetelő réteg nagyon sokáig ellenáll az átégésnek mivel a cellulóz rostok nem olvadnak meg hő hatására, illetve a hozzáadott ásványi sók önkioltó hatása is érvényesül. A tönkremenetelt inkább az anyag szétesése, lemorzsolódása okozza. A cellulóz így magát a tartószerkezetet kiemelkedően hosszú ideig képes megvédeni a közvetlen tűzhatástól. Itt mindenképpen ki kell emelni, hogy a nagyobb sűrűségű, jó minőségű kőzetgyapot hőszigetelő anyagoknak hatalmas tűzzel szembeni ellenálló képességük van, és kiváló égéskésleltetett üveggyapot termékek is léteznek. A megállapításaink átlagos/általános anyagokra vonatkoznak.

A beépítési mód következményei

Az építőiparban jelenleg legnagyobb részben táblás, vagy paplanos kiszerelésű hőszigetelő anyagokat alkalmaznak. Ez természetesen azért van így, mert ez egy praktikus megoldás. De nem mindig! Szilikát szerkezetű épületek homlokzati hőszigeteléséhez valóban könnyen alkalmazhatók és kiválóak a táblás anyagok. Tetőtér beépítések, könnyűszerkezetes épületek, belső válaszfalak, padlásfödémek esetében azonban a táblás/paplanos anyagokat szinte minden darabját méretre kell szabni. Ebben az esetben, ha minden egyes kis apró rést gondosan betömködünkünk maradék anyaggal, még akkor is elkerülhetetlenül keletkeznek pontatlansági hézagok. Ezek a szűk keresztmetszetük révén tűzeset bekövetkeztekor apró kicsi kürtőkként működnek. A meleg levegő a külsőnél sokkal nagyobb nyomást eredményez a belső térben, tehát nagy sebességű forró levegős légáramlás indulhat meg ezekben a hézagokban. És ezek a hézagok általában közvetlenül a tartószerkezet mellett alakulnak ki. Képzeljük csak el, ahogy egy tetőtér beépítés során két szarufa közé beszabunk egy darab szálas hőszigetelő anyagot. Mindent megteszünk a pontosságért, de azért egy-két apró kis hézag csak marad. Ezeken tűzhatás esetén szúrólángként hatolhat át a forró levegő, ami a szarufát fokozott igénybevételnek teszi ki, így gyorsítva annak a beégését és a tönkremenetelét. És lehet, hogy az ásványi szálas hőszigetelésünk még kitartana, de a szarufa állékonyságvesztése már bekövetkezik, és a tető összeomlik.

A cellulóz kedvező tűzeseti viselkedésének második oka a fújt technológiával való beépítés. Az alkalmazástechnika azon alapul, hogy levegő segítségével fújjuk be a cellulóz hőszgetelő anyagot a szerkezetbe, vagy a szerkezetre. Ez azt eredményezi, hogy a legapróbb kis hézagok is teljesen kitöltődnek megakadályozva a tűz átszívódásának jelenségét, biztosítva a tartószerkezet védelmét. A fújt a technológiának ez csak az egyik a számos előnye közül, de kétség kívül az egyik legfontosabb.

\ NovaXell Tudástár

További minőségi anyagok

A cellulóz hőszigetelés tűzállósága

A cellulóz hőszigetelés tűzállósága

Munkánk során sokszor találkozunk a kérdéssel: Ha papírból van a hőszigetelés akkor tűzveszélyes? NEM, ÉPP ELLENKEZŐLEG! A cellulóz az egyik legjobb tűzterjedést gátló hőszigetelő anyag. Ennek több oka is van. Először is magát az anyagot tekintve a cellulóz rostokhoz hozzáadott természetes égésgátló adalékok önkioltó hatással bírnak, azaz a cellulóz megperzselődik, de az égést nem táplálja. […]